Wanneer iemand overlijdt, moeten de wettelijke erfgenamen (benoemd door de wet) en de legatarissen (aangeduid door een testament) van de overledene een aangifte van nalatenschap indienen bij het bevoegde registratiekantoor.
Als de overledene in België woonde, moet u contact opnemen met het bevoegde registratiekantoor van de gemeente of stad waar deze zijn laatste fiscale woonplaats had.
De termijnen om de aangifte van nalatenschap in te dienen, verschillen naargelang de plaats van overlijden:
Wanneer de aangifte niet tijdig wordt ingediend, loopt iedere erfgenaam een boete op van 25 euro per maand vertraging.
Zodra de termijn is verstreken kunnen de erfgenamen of legatarissen de waardebepalingen van de goederen, niet meer wijzigen. Deze aangifte is dus definitief, behalve bij wijzigingen door de wet.
U kan u best laten bijstaan door een specialist, het betreft immers een complexe materie waar waardering & termijnen heel belangrijk zijn.
Elke erfgenaam of algemeen legataris kan een aangifte van nalatenschap indienen. Het is echter gebruikelijk om één enkele aangifte in te dienen, die is getekend door alle erfgenamen en/of algemeen legatarissen.
Wanneer een wettelijke erfgenaam en/of legataris de nalatenschap van de persoon verwerpt, moet hij geen aangifte van nalatenschap indienen.
De aangifte van nalatenschap wordt opgesteld met een speciaal formulier
De tarieven van de erfrechten zijn een bevoegdheid van de gewesten. Ze verschillen naargelang de laatste fiscale woonplaats van de overledene in het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waals Gewest lag. Deze tarieven zijn progressief, wat betekent dat ze oplopen volgens de belasting schijven die verschillen naargelang het gewest.
De tarieven verschillen ook volgens de graad van verwantschap tussen de overledene en zijn erfgenamen.
In rechte lijn (dus tussen ouders en hun kinderen, tussen echtgenoten en, in bepaalde omstandigheden, tussen samen wonenden) bedragen de erfrechten minimaal 3 %. Het maximum voor de hoogste belastingschijf is 27 % in het Vlaams gewest.
Het zijn de erfgenamen die de waarde van de goederen moeten schatten.
De waarde van de goederen die moet worden aangegeven is de verkoopwaarde op de dag van het overlijden. Het is aangewezen u voor de aangifte reeds te informeren bij een immo makelaar: hij is perfect op de hoogte van de recentste evolutie van de vraagprijzen en vooral van de behaalde prijzen. Een correcte waardebepaling is immers primordiaal om tekortschatting te vermijden en toch niet te veel erfrechten te betalen.
Voor onroerende goederen die in België gelegen zijn, zijn er 2 manieren om de waarde te bepalen:
Deze tarieven zijn geldig voor het Vlaamse Gewest
Gratis schatting?
Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.