Verkooptips woning

Uw huis verkopen als een pro!

Handige tips voor een succesvolle verkoop van uw huis                    
20 tips van de vakman om uw woning in optimale vorm te presenteren aan kandidaat-kopers:

1. 1e Indruk

De drie eerste minuten zijn uiterst belangrijk: Verwijder onkruid rond de deurinkom, poets uw voordeur, zorg voor een lege brievenbus en nette bel, klop een eventueel vloermatje uit. Laat hekjes en poortjes open.

2. Lichtinval

Schep een huiselijke sfeer door donkere ruimtes d.m.v. sfeerlicht wat bij te verlichten.

3. Geuren

De meest verkoopbevorderende geur is deze van vers gebakken brood of cake. Vermijd typische etensgeur en verlucht de woning extra voor aanvang van het bezoek.

4. Ramen & vensters

Door de vensters zowel binnen als buiten te poetsen verhoogt u de lichtinval en geeft uw uw eigendom een verzorgde indruk. Probeer gordijnen symmetrisch te openen.

5. Meubilair & speelgoed

Verwijder zoveel mogelijk klein en/of overtollig meubilair: een vlotte doorgang met verschillende kopers geeft een extra ruimtelijk gevoel.

6. Kleine dingen maken verschil

Let erop dat het toilet deksel gesloten is, deuren gemakkelijk openen en sluiten, alle kasten dicht zijn, tafels proper, aanrecht volledig leeg, alle lampen werken. Open haard kuisen. Bloemen en planten werken verkoop bevorderend voor zover er geen verdorde bladeren aanwezig zijn. Laat alle binnendeuren open behalve deze van berging, toilet & badkamer. 

7. De keuken van dichtbij

De keuken is één van de plaatsen waarop kopers het meest letten: maak de oven & koelkast extra schoon, verwijder overtollige extra toestellen, reinig kookplaten en zorg voor een net aanrecht, denk aan de binnenkant van de oven.

8. De badkamer

Stop medicijnen & tandpasta in kasten of rekjes, vuile was in een trommel of in de wasmachine. Reinig betegeling en let extra op de kleur van de voegen. Verwijder kalkaanslag of roestvlekken in bad, douche lavabo of toilet met bleekwater en/of zoutzuur.

9. Bergruimtes

Kopers vinden bergruimte steeds belangrijker: verwijder overtollige spullen uit garage en bergingen: zo lijken ze groter. Gebruik rekken om alles te ordenen.

10. Daken en goten

Verwijder mos of bladeren uit de dakgoten of op het plat dak, zo voorkomt u water ophopingen die kunnen geïnterpreteerd worden als een te vervangen dak of goot.

11. Auto’s

Probeer uw voertuigen niet rechtover de woning of op de oprit te zetten maar iets verder in de straat. Zo kunnen klanten gemakkelijk parkeren, in- en uitstappen.

12. Tuinmeubilair

Maak het tuinmeubilair schoon en plaats het uitnodigend op het terras of berg het netjes gestapeld op in een berging.

13. Tuin

Geef uw tuin een extra verzorgde aanblik door gras boorden af te stekken, het gras kort te houden en verwijder eventuele hondenpoep.

14. Huisdieren

Niet iedereen houdt van huisdieren: probeer honden en katten zoveel als mogelijk uit het zicht te houden van kopers. Steek ze eventueel voor aanvang van het bezoek in een hondenren, box of in de auto. 

15. Verwarming

Zorg ervoor dat de woning zo homogeen mogelijk verwarmd is: 20° is meer dan voldoende, ’s winters komen kopers meestal met jas aan. Stof ook uw ketel van de centrale verwarming of uw convector af. Denk eveneens aan de binnenkant en achterkant van de verwarmingselementen. Controleer de druk op uw CV ketel.

16. Rolluiken en luiken

Zorg ervoor dat tijdens het bezoek alle rolluiken en luiken volledig open zijn. Zorg ervoor dat ze ook gemakkelijk sluiten.

17. Begeleiding

Schakel een bekwame (makelaar) in om de rondleiding van uw eigendom te verzorgen, hij weet hoe om te gaan met mogelijke bezwaren van de koper en schept een verkoop bevorderend klimaat.

18. Certificaten & facturen

Zorg voor een map met alle certificaten: stedenbouwkundige vragenlijst, keuring elektrische installatie, bodemattest, EPC, kadastrale legger, betalingsbewijs onroerende voorheffing, reiniging verwarmingsinstallaties, keuring gasaansluiting. Eventueel een geordend overzicht van facturen elektriciteit, water, gas, stookolie kunnen eveneens nuttig zijn.

19. Wees voorbereid op onderhandelingen

De meeste kandidaten komen met de intentie om over de prijs te onderhandelen. 10% is statistisch het meest voorkomend. Het is echter geen goed idee om uw prijs 10% te verhogen, daarmee schrikt u kopers af. Zorg voor een goed onderbouwde argumentatie en wees voorbereid op eventuele (meestal ongegronde) opmerkingen van de koper. Kijk vooral hoe de koper reageert op hetgeen hij ziet en onderscheid de ongegronde opmerkingen van de gegronde, weerleg de gegronde opmerkingen en hou uw prijs aan. Uiteraard heeft een deskundig vastgoedmakelaar hier een betere onderhandelingspositie dan uzelf.

20. Een duidelijke overeenkomst

Hou een duidelijke verkoopsovereenkomst bij de hand, de koper kan zich immers sneller manifesteren dan verwacht, maar hij kan zich even snel bedenken.

 

Vakmanschap maakt een verschil: klik hier

Wij wensen u alvast veel succes! 

/* ]]> */